10 συμβουλές για να κάνετε το μικρό σας χώρο να μοιάζει μεγάλος: Μάθετε την τέχνη της μεγιστοποίησης του χώρου!

Αν ζείτε σε ένα μικρό χώρο, μπορεί να μη γνωρίζετε πώς να τον εκμεταλλευτείτε. Και όμως, υπάρχουν τρόποι για να μεγιστοποιήσετε στο έπακρο το χώρο που έχετε, όσο μικρός και αν είναι. 

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε 10 συμβουλές για το πώς να κάνετε το μικρό σας χώρο να μοιάζει και μεγαλύτερος και φωτεινότερος!. Από τη χρήση ανοιχτών χρωμάτων μέχρι τη στρατηγική ανάρτηση καθρεφτών και τη μεγιστοποίηση της κάθετης αποθήκευσης, αυτές οι συμβουλές είναι βέβαιο ότι θα δώσουν άλλη διάσταση στο χώρο σας!

Οι μικροί χώροι μπορεί να είναι μια πρόκληση για τη διακόσμηση και τη διαβίωσή σας, αλλά εσείς δείτε το δημιουργικά! Αξιοποιήστε τα περιορισμένα τετραγωνικά σας, χρησιμοποιώντας μερικά απλά σχεδιαστικά κόλπα, που θα μετατρέψουν το μικρό σας χώρο σε κάτι πιο μεγάλο και φιλόξενο.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και μεγιστοποιήστε το μικρό σας χώρο… και τη χαρά διαμονής σε αυτόν!

1: Χρησιμοποιήστε ανοιχτά χρώματα

 Αν θέλετε να κάνετε το μικρό σας χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ανοιχτά χρώματα! Τα ανοιχτά χρώματα κάνουν ένα χώρο να μοιάζει πιο ανοιχτός και ευάερος, γεγονός που ξεγελάει το μάτι και του δίνει την αίσθηση ότι ένα δωμάτιο είναι μεγαλύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανοιχτά χρώματα στους τοίχους, τα έπιπλα, τα δάπεδα, ακόμα και στη διακόσμησή σας. Απλά φροντίστε να μην το παρακάνετε με αυτό, αλλιώς ο χώρος σας μπορεί να καταλήξει να μοιάζει υπερβολικά ανοιχτός, αποστειρωμένος και μη φιλόξενος.

2: Κρεμάστε καθρέφτες

Κρεμάστε καθρέφτες για να κάνετε το μικρό σας χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος! Οι καθρέφτες αντανακλούν το φως και κάνουν ένα χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο ανοιχτός. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε μικρούς, σκοτεινούς ή στενούς χώρους. Κρεμάστε τους κοντά σε παράθυρα ή λάμπες για να μεγιστοποιήσετε την αντανάκλαση του φωτός. Τοποθετήστε τους απέναντι τον ένα στον άλλο για να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση ενός ευρύτερου χώρου. Κοιταχτείτε, κοιτάξτε και το χώρο, και χαμογελάστε!


3: Αξιοποιήστε στο έπακρο τον κάθετο χώρο

Όταν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το μικρό σας χώρο, ένα από τα πιο πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να εκμεταλλευτείτε τον κάθετο χώρο. Σε αυτό είμαστε κάθετοι! Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως:

-Κρεμαστά ράφια: Τα κρεμαστά ράφια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε επιπλέον αποθηκευτικό χώρο, ώστε να μην καταλαμβάνεται πολύτιμος χώρος στο δάπεδο.

-Χρησιμοποιώντας γάντζους: Αν χρειάζεστε ένα μέρος για να κρεμάσετε παλτά, πετσέτες ή τσάντες, η χρήση γάντζων είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να κρατάτε τα πράγματα μακριά από το πάτωμα και να μην είναι στη μέση.

-Κρεμάστε κουρτίνες: Οι κουρτίνες μπορούν να προσθέσουν οπτικό ενδιαφέρον και να βοηθήσουν στο διαχωρισμό του χώρου σε ένα μικρό δωμάτιο. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για να συγκαλύψουν χώρους αποθήκευσης, όπως είναι οι χώροι κάτω από ένα κρεβάτι ή πίσω από μια πόρτα.

4: Αξιοποιήστε έπιπλα πολλαπλών λειτουργιών

Αν έχετε μικρό χώρο, είναι καλή ιδέα να γίνετε δημιουργικοί με τα έπιπλά σας. Αναζητήστε κομμάτια που μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλαπλούς σκοπούς. Ένας ταμπουρές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τραπεζάκι του καφέ ή ως επιπλέον κάθισμα. Μια βιβλιοθήκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διαχωριστικό δωματίου. Σκεφτείτε έξω από το κουτί για να ανακαλύψετε τα πολυχρηστικά έπιπλα, που θα ταιριάξουν κουτί στην επίπλωση του μικρού σας χώρου!

5: Αποσυμφόρηση τακτικά

Εάν ζείτε σε μικρό χώρο, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα πράγματα τακτοποιημένα και οργανωμένα. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να το αποσυμφορείτε τακτικά. Αυτό σημαίνει να ξεφορτώνεστε οτιδήποτε δεν χρειάζεστε ή δεν χρησιμοποιείτε.

Ένας τρόπος για να κάνετε αποσυμφόρηση είναι να ψάξετε τα πράγματά σας και να αποφασίσετε ποια από αυτά σας είναι απαραίτητα και ποια μπορείτε να τα πετάξετε ή να τα χαρίσετε. Ένας άλλος τρόπος είναι να δημιουργήσετε ένα σύστημα όπου θα κρατάτε μόνο ό,τι χρησιμοποιείτε μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει κάτι εδώ και έξι μήνες, μπορείτε να το ξεφορτωθείτε ή να το χαρίσετε, όπως είπαμε, αν είναι σε κάποιον άλλο χρήσιμο.

Όποιο σύστημα κι αν επιλέξετε, ο στόχος είναι να διατηρείτε το χώρο σας καθαρό, χωρίς ακαταστασία. Γιατί, η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά και στο μικρό χώρο!

Αφήστε που έτσι ο μικρός σας χώρο θα μοιάζει και μεγαλύτερος και πιο φιλόξενος.

6: Επενδύστε σε ντουλάπες αποθήκευσης

Αν ζείτε σε μικρό χώρο, είναι σημαντικό να αξιοποιήσετε κάθε τετραγωνικό, στο έπακρο δηλαδή, τον χώρο που έχετε. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να επενδύσετε σε μονάδες αποθήκευσης. Οι ντουλάπες αποθήκευσης μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα πράγματά σας οργανωμένα και μακριά από τη μέση. Μπορούν, επίσης, να απελευθερώσουν αρκετό χώρο στο σπίτι σας, ώστε να τον χρησιμοποιήσετε για άλλους σκοπούς.

Όταν επιλέγετε ντουλάπες αποθήκευσης, προτιμήστε αυτές που ταιριάζουν στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας. Υπάρχει διαθέσιμη μια μεγάλη ποικιλία, οπότε αφιερώστε λίγο χρόνο για να συγκρίνετε τις επιλογές σας προτού να προβείτε σε αγορά. Μόλις επιλέξετε τις κατάλληλες για το σπίτι σας, φροντίστε να τις τακτοποιήσετε σωστά, ώστε να μπορείτε να βρίσκετε εύκολα αυτό που χρειάζεστε, κάθε φορά που το χρειάζεστε.

 

7: Αφήστε το φυσικό φως να μπει

Είτε πρόκειται για ένα στενάχωρο διαμέρισμα στούντιο είτε για ένα μικρό υπνοδωμάτιο στο σπίτι σας, η βέλτιστη αξιοποίηση του περιορισμένου χώρου σας είναι ζωτικής σημασίας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχετε αυτό είναι να αφήσετε να μπει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως. Αυτό όχι μόνο θα συμβάλλει στο να κάνετε το χώρο σας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο ανοιχτός, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσής σας και στην τόνωση των επιπέδων ενέργειάς σας. Δεν αισθάνεσθε ήδη καλύτερα;


Υπάρχουν μερικά διαφορετικά, απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αφήσετε περισσότερο φως στο μικρό σας χώρο. Πρώτον, προτιμήστε να κρεμάσετε διάφανες κουρτίνες αντί για βαριές κουρτίνες. Αυτό θα επιτρέψει στο φως του ήλιου να εισχωρήσει, ενώ παράλληλα θα σας παρέχει κάποια ιδιωτικότητα. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να βάψετε τους τοίχους σας σε πιο ανοιχτά χρώματα για να αντανακλούν περισσότερο φως. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι εκμεταλλεύεστε όλα τα παράθυρα διατηρώντας τα ελεύθερα από περιττά αντικείμενα.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να κάνετε το μικρό σας χώρο να μοιάζει πολύ μεγαλύτερος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Και ποιος ξέρει, ίσως διαπιστώσετε ότι απολαμβάνετε περισσότερο να περνάτε χρόνο στο μικρό σπίτι ή διαμέρισμά σας μόλις επιτρέψετε να μπει λίγο επιπλέον φως σε αυτό!

8: Χρησιμοποιήστε πτυσσόμενα έπιπλα

Αν έχετε μικρό χώρο, μπορείτε να τον μεταμορφώσετε σε μεγάλο, χρησιμοποιώντας μερικά έξυπνα σχεδιαστικά κόλπα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε πτυσσόμενα έπιπλα. Αυτός ο τύπος επίπλων έχει σχεδιαστεί για να είναι συμπαγής και εύκολος στην αποθήκευση, οπότε είναι ιδανικός για μικρούς χώρους.

Τα πτυσσόμενα κρεβάτια- ντουλάπα για παράδειγμα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα.  

Είναι ιδανικά, γιατί εμφανίζονται όταν τα θέλετε και εξαφανίζονται, όποτε δεν τα χρειάζεστε! Μακάρι να ήταν όλα έτσι στη ζωή!

9: Χρησιμοποιήστε ελάχιστα στοιχεία διακόσμησης

Όταν πρόκειται για μικρούς χώρους, το λιγότερο είναι σίγουρα περισσότερο. Όταν έχετε περιορισμένο χώρο για να εργαστείτε, κινηθείτε στρατηγικά στη σκέψη σας, όσον αφορά στα στοιχεία διακόσμησης που επιλέγετε να ενσωματώσετε. Προτιμήστε τον μινιμαλισμό και μείνετε σε λίγα βασικά κομμάτια που θα έχουν τον μεγαλύτερο αισθητικό αντίκτυπο. Επιλέξτε έπιπλα που εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς και μπορούν εύκολα να κρυφτούν, όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Κρατήστε την παλέτα χρωμάτων σας ανοιχτή και ευάερη για να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση περισσότερου χώρου. Και το πιο σημαντικό, μη φοβάστε να κάνετε αλλαγές! Δεν χρειάζεται να εκθέτετε όλα όσα έχετε σε ένα μικρό χώρο. Να είστε επιλεκτικοί και να κρατάτε έξω μόνο τα αντικείμενα που είναι πραγματικά ξεχωριστά για εσάς. More is less, άλλωστε!

10: Φέρτε τη φύση σε εσωτερικούς χώρους

Όταν σκοπεύετε να κάνετε έναν μικρό χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος, ένα από τα πιο ευφάνταστα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να φέρετε τη φύση, μέσα! Η ενσωμάτωση των φυτών στη διακόσμησή σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε μια πινελιά ζωής σε οποιοδήποτε δωμάτιο, ενώ βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα. Αν δεν έχετε πολύ χώρο για φυτά, δοκιμάστε να κρεμάσετε μερικές γλάστρες με βότανα κοντά στο παράθυρο της κουζίνας σας ή να τοποθετήσετε ένα μικρό παχύφυτο στο κομοδίνο σας. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε μια πράσινη νότα κρεμώντας μια φυλλώδη γιρλάντα στο τζάκι σας ή απλώνοντας ένα φλοράλ μαντήλι πάνω από το αμπαζούρ σας. Θηλυκό, λιτό και όμορφο!

Εκτός από τα φυτά, ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να φέρετε τη φύση στο εσωτερικό είναι να ενσωματώσετε φυσικά υλικά στη διακόσμησή σας. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα συνθετικά μαξιλάρια σας με μαξιλάρια από οργανικό βαμβάκι ή μαλλί και χρησιμοποιήστε ξύλινες ή πέτρινες πινελιές όπου είναι δυνατόν. Μπορείτε, επίσης, να δημιουργήσετε μια φυσική ατμόσφαιρα στο σπίτι σας διαχέοντας αιθέρια έλαια ή καίγοντας κεριά από κερί μέλισσας. Φέρνοντας τη φύση στο μικρό σας χώρο, θα δημιουργήσετε μια φρέσκια και φιλόξενη ατμόσφαιρα που θα τον κάνει να μοιάζει, τι είπαμε, μεγαλύτερος!.

 

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές, και είναι σίγουρο ότι θα κάνετε το μικρό σας χώρο να μοιάζει μεγάλος, μεγιστοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητές του! Γιατί, κάθε μικρός χώρος, είναι πρόκληση! Δημιουργική πρόκληση!

 

Στο blog της Έπιπλο Κύρου μας αρέσει να δίνουμε μικρά και εύκολα tips, που μεγαλώνουν τη χαρά να ζείτε στο σπίτι σας! Αν σας άρεσαν, κάντε μας like και μοιραστείτε τα με φίλους σας, μεγιστοποιώντας με τη μικρή σας κίνηση και τη δική τους χαρά!

 


Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν