Ύπνος και καύσωνας: 12 συμβουλές από τους experts για καλύτερο ύπνο
Οι υψηλές θερμοκρασίες των ημερών, δυσκολεύουν την χαλάρωση του σώματος. Συγκεντρώσαμε αυτά τα χρήσιμα tips για να κοιμηθείτε καλύτερα, ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα.
Υπάρχει τίποτα πιο κουραστικό από το να μην μπορείς να κοιμηθείς λόγω της αποπνικτής ατμόσφαιρας; Ένα ζεστό υπνοδωμάτιο είναι ίσως ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του ύπνου. Η τέλεια θερμοκρασία για καλύτερο ύπνο, κυμαίνεται μεταξύ 16 έως 21 βαθμών Κελσίου. Όταν, όμως αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, αυξάνεται και η ώρα που ξοδεύουμε στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι. Το κλιματιστικό δεν είναι ανεκτό από όλους, καθώς ξηραίνει την ατμόσφαιρα, ενώ είναι και βλαβερό για το περιβάλλον, λόγω της ενέργειας που σπαταλάται κατά την διάρκεια της νύχτας.
Βέβαια πάντα υπάρχει λύση. Για τις βραδιές εκείνες που δεν υπάρχει ούτε λίγη δροσιά και ο ύπνος γίνεται μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση, αυτά είναι τα μυστικά των experts για να χαλαρώσετε σωματικά και ψυχικά και να αντιμετωπίσετε την ζέστη.
Οι συμβουλές για καλύτερο ύπνο
ΝΑΙ: «Τοποθετήστε μία κρύα πετσέτα ή παγάκια σε μία πλαστική σακούλα, στους καρπούς και στον λαιμό σας. Θα εκπλαγείτε με το πόσο μπορεί αυτό να μειώσει την θερμοκρασία του σώματος», προτείνει ο Neil Robinson, γνωστός ως ο επικεφαλής ύπνου στο Sealy στην Βρετανία. Κρατώντας αυτά τα σημεία δροσερά, το μυαλό ξεγελιέται και νομίζει πως επικρατεί δροσιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταψύξετε μπουκαλάκια με νερό και να τα χρησιμοποιήσετε με τον ίδιο τρόπο.
ΟΧΙ: Μην αφήνετε τα παράθυρα ανοιχτά όλη μέρα πιστεύοντας ότι θα μειώσετε την θερμοκρασία του χώρου σας. Στην πραγματικότητα θα βρείτε το δωμάτιό σας πολύ πιο δροσερό, κλείνοντας τα παράθυρα αλλά και τις κουρτίνες.
ΝΑΙ: Τα άκρα μας – χέρια και πόδια – συνδράμουν στο να ελέγχουμε την θερμοκρασία μας, οπότε δροσίζοντάς τα, καταφέρνουμε να δροσίσουμε ολόκληρο το σώμα. «Τοποθετήστε έναν κουβά με κρύο νερό δίπλα στο κρεβάτι σας, και προτού ξαπλώσετε βουτήξτε τα πόδια σας μέσα» συνιστά ο Robinson.
ΝΑΙ: Επενδύστε σε καλής ποιότητας σεντόνια με μεγάλη περιεκτικότητα σε βαμβάκι, έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι σας αναπνέει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. «Οι φυσικές ίνες επιτρέπουν στον αέρα να κινείται ελεύθερα μέσα στο ύφασμα, γεγονός που βοηθά στο να παραμείνετε δροσερή κατά την διάρκεια της νύχτας», λέει ο Robinson. Το λινό ύφασμα είναι ακόμη καλύτερο, αφού αναπνέει περισσότερο.
«Ένα απλό κόλπο είναι να κάνετε ένα κρύο ντους πριν πέσετε για ύπνο»
αφού μειώνει την θερμοκρασία του σώματος. Αν τα πολύ παγωμένα μπάνια δεν είναι στις προτιμήσεις σας (η Kate Winslet πάντως είναι μεγάλη θαυμάστρια), δοκιμάστε έστω με χλιαρό νερό μιας και αυτό μπορεί να μειώσει την θερμοκρασία σας.
ΟΧΙ: Μην πίνετε αλκοόλ. «Το μόνο που πετυχαίνετε είναι να αφυδατώσετε τον οργανισμό σας πριν μία δύσκολη νύχτα», σχολιάζει ο Robinson, που επίσης προτείνει να πίνετε αρκετό νερό, λίγο πριν κοιμηθείτε, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να σηκωθείτε κατά την διάρκεια της νύχτας.
Κοιμηθείτε μόνοι σας
«Όχι μόνο οι σύντροφοί μας μας ενοχλούν κατά την διάρκεια της νύχτας, αλλά η επιπλέον θερμότητα του σώματος θα κάνει τον ύπνο ακόμα πιο δύσκολο», λέει ο Robinson, που επίσης τονίζει το γεγονός ότι το να κοιμόμαστε μόνοι μας σημαίνει ότι μας δίνεται η δυνατότητα να τεντωθούμε, γεγονός που βοηθάει το σώμα να ξεφύγει από την θερμότητα.
ΟΧΙ: Μην τρώτε μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, γιατί ανεβάζει τον μεταβολικό ρυθμό, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία του σώματος.
ΝΑΙ: Βεβαιωθείτε πως κοιμάστε σε ένα καλό στρώμα, καθώς η επιφάνεια στην οποία κοιμόμαστε, είναι εξίσου σημαντική με τα σεντόνια. «Το στρώμα στο οποίο κοιμάστε, μπορεί να επηρεάσει την θερμοκρασία του σώματός σας. Αναζητήστε στρώματα ύπνου που είναι φτιαγμένα από έξυπνες ίνες, όπως η κυτταρίνη, υλικά που διαθέτουν ψυκτικές ιδιότητες», λέει ο Robinson.
ΟΧΙ: Μην γυμνάζεστε αργά το βράδυ. «Ανεβάζει την θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, γεγονός που κάνει τον ύπνο σε υψηλές θερμοκρασίες ακόμα πιο δύσκολο. Προτείνω να προσπαθείτε να γυμνάζεστε νωρίς το πρωί για να τονώσετε τον μεταβολισμό σας και να νιώθετε έτοιμοι για όλη την υπόλοιπη μέρα», συμβουλεύει ο Robinson.
ΝΑΙ: Αν και αυτή η συμβουλή αφορά κάθε καιρική συνθήκη, βεβαιωθείτε πως διατηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Ο καύσωνας για παράδειγμα συχνά μας παρασύρει στο να ξενυχτάμε λίγο περισσότερο, απολαμβάνοντας ένα-δύο ποτά.
ΟΧΙ: Προσπαθήστε να μην κοιμηθείτε κατά την διάρκεια την μέρας. Αν και η ζέστη μπορεί να μας κουράσει πολύ πιο εύκολα (μιας και το σώμα για να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σπαταλάει περισσότερη ενέργεια), ο μεσημεριανός/απογευματινός ύπνος θα μπορεί να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τον βραδινό ύπνο.
Αφήστε ένα σχόλιο