Έξυπνες τεχνικές τακτοποίησης κουζίνας

Στην Έπιπλο Κύρου πιστεύουμε πως η σωστή οργάνωση των χώρων συνεισφέρει στην καλύτερη καθημερινή ζωή σας μέσα στο σπίτι.

Γι’ αυτό, μοιραζόμαστε μαζί σας υπέροχα μυστικά για την έξυπνη και λειτουργική οργάνωση της κουζίνας σας. Από την ευθυγράμμιση συρταριών, μέχρι τις ιδέες διάταξης, αφήστε μας να σας οδηγήσουμε μέσω απλών βημάτων, στο να αποβάλλετε το χάος από το χώρο, που αποπνέει καθημερινή δημιουργία, φαντασία και νοστιμιά: τη κουζίνα σας.

 

 

Μυστικά οργάνωσης και τακτοποίησης για μια καθαρή κουζίνα

Η κουζίνα είναι το μέρος που ξεκινάτε την ημέρα σας με έναν καλό πρωινό και τελειώνει με την προετοιμασία ενός θρεπτικού δείπνου. Η οργάνωση αυτού του χώρου είναι ουσιαστική για να κυλάει ομαλά η καθημερινότητά σας. Οπότε είναι πολύ σημαντικό, να είναι πάντα καθαρά και τακτοποιημένη, έτσι δεν είναι;

Καταρχάς, το κλειδί για μια καθαρή κουζίνα είναι η συνέπεια. Μια τακτική ανασύνταξη των πραγμάτων, που χρησιμοποιείτε καθημερινά είναι απαραίτητη. Μην αφήνετε τα πιάτα να στοιβάζονται στον νεροχύτη και επιλέξτε έναν συγκεκριμένο χρόνο καθημερινά για να τα πλύνετε.

Επίσης, η διάταξη των σκευών στα ντουλάπια έχει τεράστια σημασία. Κρατήστε τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα κοντά σας, σε εύκολα προσβάσιμα σημεία και απομακρύνετε προς πιο δύσκολα προσβάσιμα σημεία, ό,τι δεν χρησιμοποιείτε τόσο συχνά. Έτσι, θα μειώσετε το χρόνο που ψάχνετε κάτι και θα αυξήσετε την αποδοτικότητα στην κουζίνα.

Τέλος, μην υποτιμάτε την αξία των εργαλείων οργάνωσης, όπως είναι τα διαχωριστικά συρταριών, οι κρεμάστρες για τα καπάκια των κατσαρολών και τα δοχεία αποθήκευσης με διάφανα καπάκια. Οπλιστείτε με τα σωστά «εργαλεία» και δείτε την κουζίνα σας να μεταμορφώνεται και τις δημιουργίες σας να αποκτούν άλλο επίπεδο!

 

 

Ιδέες διάταξης για την απόλυτη ευθυγράμμιση στην κουζίνα

Έχετε σκεφτεί ποτέ ποια είναι η βέλτιστη διάταξη για την κουζίνα σας; Η ευθυγράμμιση των αντικειμένων μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά απαιτεί σκέψη και προγραμματισμό. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε, είναι να καταγράψετε σε ένα χαρτί, τα βήματα που ακολουθείτε, όταν μαγειρεύετε ή πλένετε τα πιάτα σας.

Σκεφτείτε τον εργονομικό σχεδιασμό: φροντίστε να έχετε τα μαγειρικά σκεύη και τα μπαχαρικά σας, κοντά στον χώρο του μαγειρέματος. Επιπλέον, οργανώστε τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπήρουνά σας, ώστε να είναι κοντά στην περιοχή, που σερβίρετε το φαγητό, για να μειώσετε τα χωρίς λόγο πήγαινε-έλα.

Ένας άλλος τρόπος για να δημιουργήσετε αρμονία και ευθυγράμμιση είναι να χρησιμοποιήσετε ομοιόμορφα δοχεία για την αποθήκευση τροφίμων. Αυτό δημιουργεί έναν αισθητικά ευχάριστο και οργανωμένο χώρο. Προσέξτε, ωστόσο, να μην υπερφορτώσετε τους πάγκους σας. Κρατήστε το χώρο εργασίας σας καθαρό και απαλλαγμένο από άνευ χρησιμότητας αντικείμενα.

Επίσης, μην ξεχνάτε το φωτισμό! Ένας καλά φωτισμένος χώρος συμβάλλει στην ορθή ευθυγράμμιση και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, που θα ενθαρρύνει την ομαλή ροή των εργασιών σας μέσα στην κουζίνα. Γι’ αυτό, επενδύστε σε καλή ποιότητα φωτισμού, ιδιαίτερα πάνω από τους πάγκους και τον νεροχύτη σας.

 

 

Βήματα για ιδανική τακτοποίηση κουζίνας με πρακτικές λύσεις

Το πρώτο βήμα για να αρχίσετε την ιδανική τακτοποίηση της κουζίνας σας είναι η απαλλαγή από ό,τι δεν χρειάζεστε. Πόσες φορές, αλήθεια, δεν έχουμε αγοράσει διπλά σκεύη ή συσκευές;

Ξεκινήστε με την απομάκρυνση όλων των σκευών από τα ντουλάπια και τα συρτάρια και κάντε μια επιλογή, κρατώντας μόνο τα πιο χρήσιμα. Επιπλέον, καθορίστε μια σταθερή θέση για κάθε είδος σκευών ή συσκευών και κάντε το συνήθεια, να τα επιστρέφετε εκεί, μετά τη χρήση τους.

Ένα άλλο βήμα είναι να αναβαθμίσετε την αποθήκευση των τροφίμων σας. Αντικαταστήστε τις συσκευασίες χωρίς δομή, όπως είναι τα πλαστικά πακέτα, με δοχεία αποθήκευσης που κλείνουν στεγανά. Βάλτε όμορφες ετικέτες στα δοχεία για να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τι περιέχουν.

Κάντε χρήση των κατακόρυφων χώρων της κουζίνας σας με ράφια ή ακόμη και μαγνητικές λωρίδες για τα μαχαίρια.

Αυτό, όχι μόνο, απελευθερώνει τον πάγκο σας αλλά και κάνει τα αντικείμενα πιο προσβάσιμα. Εξετάστε προσεκτικά κάθε γωνία της κουζίνας σας και αξιοποιήστε την στο μέγιστο.

Οδηγός για τέλεια οργανωμένα συρτάρια και ντουλάπια στην κουζίνα

Η οργάνωση στα συρτάρια και τα ντουλάπια σας είναι σημαντική αρχή για μια λειτουργική κουζίνα. Χρησιμοποιήστε διαχωριστικά συρταριών για να κρατάτε τα μαχαιροπήρουνα και τα μικροεργαλεία σας σε τάξη. Αυτό εξασφαλίζει ότι θα βρίσκετε  αμέσως ό,τι χρειάζεστε, χωρίς να χάνετε χρόνο να ψάχνετε.

Στα ντουλάπια, χρησιμοποιήστε διαχωριστικά ράφια, για να αξιοποιήσετε το χώρο σας καλύτερα και να διπλασιάσετε τη χρήσιμη αποθηκευτική επιφάνεια. Στοιβάξτε τα πιάτα και τα μπολ σε στοίβες, ανάλογα με το μέγεθος τους και χρησιμοποιήστε καλάθια για τα μικρότερα αντικείμενα.

Μην παραβλέπετε τα ντουλάπια κάτω από τον νεροχύτη. Είναι ιδανικός χώρος για να αποθηκεύσετε τα καθαριστικά και τα είδη περιποίησης. Εξοπλιστείτε με πλαστικά καλάθια ή δίσκους για να διατηρείτε τα υγρά δοχεία, χωρίς να ανησυχείτε για τυχόν διαρροές.

Σε ό,τι αφορά στα συρτάρια για τα μπαχαρικά και τα διάφορα μικροσκεύη, οργανώστε τα έτσι, ώστε να βλέπετε καθαρά τις ετικέτες και να έχετε εύκολη πρόσβαση. Επιλέξτε συρτάρια με χαμηλά πλαίσια, για να μην χρειάζεται να ψάχνετε στο βάθος.

Συμπέρασμα

Η τάξη και η αισθητική ενός χώρου είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τη λειτουργικότητά του. Μια καλά οργανωμένη κουζίνα γίνεται προέκταση της δημιουργικότητάς σας, εφόσον έχετε εκμεταλλευτεί σωστά το χώρο κάθε συρταριού και ντουλαπιού σας . Ο σωστός σχεδιασμός και οι πρωτότυπες ιδέες διάταξης συνδυάζονται για να φέρουν ένα αποτέλεσμα που αναδεικνύει τη σημασία των λεπτομερειών σε ένα χώρο, όπου η καθημερινή κίνηση και δράση σας είναι άφθονη και δημιουργική.  

Στο blog της Έπιπλο Κύρου αγαπάμε να μοιραζόμαστε τα καλύτερα μυστικά οργάνωσης κάθε χώρου σας μαζί σας! Αν σας άρεσε το άρθρο μας, κάντε μας like και μοιραστείτε το με τους αγαπημένους σας ανθρώπους, ως την ιδανική συνταγή για μια εύκολη και δημιουργική ζωή στην κουζίνα!

 

 

 


Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν