Δημοσιευμένη Πανεπιστημιακή έρευνα για τα μαξιλάρια memory foam της Media Strom

Μαξιλάρι με αφρό μνήμης ως μέσο παρέμβασης στο Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας στον Ύπνο: Μια τυχαιοποιημένη προκαταρκτική μελέτη

των Σταύρου Θ. Βασίλειου και συνεργατών, της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η διαταραγμένη αναπνοή στον ύπνο αποτελεί ένα φάσμα διαταραχών που ταξινομούνται με βάση την βαρύτητα των συμπτωμάτων, που εκτείνονται από το απλό ροχαλητό ως την υπνική άπνοια (σ.σ. επαναλαμβανόμενα επεισόδια περιορισμού ή διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου). Είναι αρκετά συχνές στον πληθυσμό και πολλές φορές μένουν αδιάγνωστες. Αποτελούν αίτιο έκπτωσης της ποιότητας και ποσότητας του ύπνου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν και την συνολική ποιότητα ζωής. Η διάγνωση τους είναι εφικτή με την πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου, όπου ο ασθενής κοιμάται για ένα βράδυ στο εργαστήριο ύπνου, για να μπορέσει να γίνει η καταγραφή πολλαπλών παραμέτρων ταυτόχρονα (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ηλεκτρο-οφθαλμογράφημα, έλεγχος αναπνοής με ειδικούς αισθητήρες, έλεγχος κίνησης μυών θώρακος και κοιλιάς, ηλεκτροκαρδιογράφημα, έλεγχος ροχαλητού, οξυμετρία, καθορισμός θέσης σώματος, έλεγχος κινήσεων άκρων).

Τα συνηθέστερα συμπτώματα αποτελούν το ροχαλητό, η ημερήσια υπνηλία, το αίσθημα της κόπωσης, κεφαλαλγίες, διαταραχές στη μνήμη και στην προσοχή κ.ά.. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν το φύλο (άνδρες) και η παχυσαρκία. Μάλιστα, η παχυσαρκία αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου, λόγω της εναπόθεσης λίπους γύρω από τον τράχηλο και στην κοιλιακή, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η βατότητα του ανωτέρου αεραγωγού και οι αναπνευστικές κινήσεις αντίστοιχα. Η βατότητα του ανωτέρου αεραγωγού, εξαρτάται και από ανατομικούς παράγοντες που είναι διαφορετικοί στον κάθε άνθρωπο. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η χρήση εξατομικευμένων μέτρων παρέμβασης, για την διαχείριση των διαταραχών αναπνοής στον ύπνο.

 

 

Η χρήση μαξιλαριού με αφρό μνήμης Media Strom (Memory Foam Media Strom) φαίνεται να προσφέρει την αναγκαία προσαρμογή στην ξεχωριστή ανατομία του τραχήλου για τον καθένα, σε συνδυασμό με την απαραίτητη υποστήριξη της βατότητας του αεραγωγού, όταν οι συνθήκες είναι δυσχερείς, όπως στο παράδειγμα της παχυσαρκίας. Σε μελέτη που διεξήχθη στο Εργαστήριο Ύπνου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας, σε συνεργασία με την Media Strom, συμμετείχαν ασθενείς με διαγνωσμένη διαταραχή στον ύπνο και έγινε σύγκριση του μαξιλαριού Memory foam Media Strom, με το προσωπικό μαξιλάρι του κάθε συμμετέχοντα, καθώς και με το απλό μαξιλάρι του εργαστηρίου ύπνου (υλικό από μικροΐνες). Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες:

 

  • Ομάδα Α: 3 ώρες με μαξιλάρι του εργαστηρίου και 3 ώρες με το προσωπικό τους μαξιλάρι
  • Ομάδα Β: 3 ώρες με μαξιλάρι του εργαστηρίου και 3 ώρες με μαξιλάρι Memory foam Media Strom.

Έγινε σύγκριση της επίδρασης του μαξιλαριού Memory foam Media Strom με των υπολοίπων στις πολλαπλές παραμέτρους του ύπνου.

 

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην ομάδα Β, η χρήση του μαξιλαριού Memory Foam Media Strom μείωσε σημαντικά τόσο την συχνότητα των επεισοδίων ροχαλητού (40%) όσο και την διάρκεια τους, σε σύγκριση με το μαξιλάρι του εργαστηρίου. Αντίστοιχα, στην ομάδα Α, φάνηκε να είναι καταλληλότερη η χρήση του προσωπικού μαξιλαριού σε σχέση με του εργαστηρίου, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά, όπως στην ομάδα Β. Αυτή η τάση βελτίωσης της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου, που ανιχνεύτηκε στην ομάδα Α με την χρήση του προσωπικού μαξιλαριού, οφείλεται στην προσαρμογή του μαξιλαριού στην ανατομία του τραχήλου του κάθε ασθενούς μετά από μακροχρόνια χρήση. Ωστόσο, το μαξιλάρι memory foam Media Strom, φαίνεται να επιτυγχάνει αυτό το αποτέλεσμα από την πρώτη κιόλας χρήση και πιο αποτελεσματικά.

Επιπρόσθετα, στην ομάδα Β, κατά την χρήση του μαξιλαριού Memory Foam Media Strom, παρατηρήθηκε μια «κανονικοποίηση» του καρδιακού ρυθμού κατά την διάρκεια των σταδίων του ύπνου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο καρδιακός ρυθμός κατά την διάρκεια του ύπνου παρουσιάζει απότομη αύξηση και επιβράδυνση γύρω από τα επεισόδια ροχαλητού και τα επεισόδια υπόπνοιας/άπνοιας, γεγονός που συνδράμει στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου με εκδήλωση αρρυθμιών, αρτηριακής υπέρτασης και αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.

Έτσι, αυτή η παρατηρούμενη εξομάλυνση του καρδιακού ρυθμού γύρω από τα επεισόδια ροχαλητού και υπόπνοιας/άπνοιας των ασθενών της μελέτης,αποτελεί ευεργετικό στοιχείο από την χρήση ενός καταλληλότερου μαξιλαριού και μόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη της εξομάλυνσης των διακυμάνσεων του καρδιακού ρυθμού δεν μειώνουν μόνο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά βελτιώνουν και την αρχιτεκτονική του ύπνου, συμβάλλοντας στην μείωση των απότομων αφυπνίσεων. Έχει βρεθεί πως το ροχαλητό και η υπόπνοια/άπνοια διαταράσσουν τον ύπνο και συμβάλλουν σε αυξημένη συχνότητα αφυπνίσεων, λόγω των επεισοδίων αποκορεσμού (πτώσης οξυγόνου στο αίμα λόγω μειωμένης βατότητας του αεραγωγού) και των αιχμών στον καρδιακό ρυθμό.

 

Επομένως, η χρήση ενός καταλληλότερου μαξιλαριού με υλικό από αφρό μνήμης  Media Strom που προσαρμόζεται στην ανατομία και στις ανάγκες του καθένα από την πρώτη κιόλας χρήση, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο τόσο στην ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών με διαταραγμένη αναπνοή στον ύπνο, όσο και στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου του γενικού πληθυσμού.

 

Η ανάκτηση του πλήρες άρθρου μπορεί να γίνει από τον παρακάτω σύνδεσμο https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2022.842224/full


Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν