Πότε ωφελεί και πότε βλάπτει ο ολιγόλεπτος ύπνος μέσα στην ημέρα;

Ανήκετε σε εκείνους, που ανυπομονούν πότε θα ξεκλέψουν λίγη ώρα για έναν υπνάκο μέσα στη διάρκεια της ημέρας; Ή ίσως ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων, που θεωρούν τον σύντομο ύπνο μέσα στην ημέρα ότι θα αποτελέσει αιτία για νυχτερινή αυπνία; Ο μεσημεριανός ύπνος, η siesta, το napping, ο ελαφρύς υπνακος μπορεί να είναι σωτήριος, αν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά τη νύχτα, ή αν χρειαζόμαστε έναν τρόπο να χαλαρώσουμε. Ωστόσο, ο ολιγόλεπτος ύπνος τη λάθος ώρα της ημέρας ή αν δεν καταλήξει τελικά ολιγόλεπτος αλλά πολύωρος, ενδέχεται να μας “γυρίσει μπούμερανγκ”. Οι ειδικοί στον ύπνο μας αναλύουν τα υπερ και τα κατά του …nap μέσα στην ημέρα, αλλά και οδηγίες για τον πιο ωφέλιμο “υπνάκο” για τον οργανισμό μας.

 

Ποια είναι τα οφέλη του σύντομου ύπνου;


Χαλάρωση
Μειωμένη κόπωση
Αυξημένη εγρήγορση
Θετικότερη διάθεση
Βελτιωμένη απόδοση και αποτελεσματικότητα
Ταχύτερος χρόνος αντίδρασης
Καλύτερη μνήμη


Ποια είναι τα μειονεκτήματα του σύντομου ύπνου;


Αδράνεια ύπνου, δηλαδή να αισθανόμαστε κάπως αποπροσανατολισμένοι, αφού ξυπνήσουμε από έναν υπνάκο, και να καθυστερούμε να επανέλθουμε στις υποχρεώσεις μας



Νευρικότητα ή και πονοκέφαλος


Προβλήματα νυχτερινού ύπνου, αν και οι ειδικοί στον ύπνο θεωρούν πως οι σύντομοι μεσημεριανοί ύπνοι γενικά δεν επηρεάζουν την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζουμε αϋπνία ή κακή ποιότητα ύπνου τη νύχτα, ο σύντομος ύπνος μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα, ειδικά αν τον συνηθίζουμε σε καθημερινή βάση. Ο σύντομος ύπνος μέσα στην ημέρα δεν είναι για όλους. Μερικοί άνθρωποι απλά δεν μπορούν να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν σε μέρη εκτός από το δικό τους κρεβάτι, κάτι που μερικές φορές απαιτεί ο …υπνάκος.

Πότε να πάρετε έναν υπνάκο;


Αξιοποιήσετε στο έπακρο έναν υπνάκο και δώστε χρόνο για napping στον εαυτό σας σε ένα ιδανικό στρώμα ύπνου:
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος, για να πάρετε …έναν υπνάκο;
Αν αισθάνεστε έντονη κούραση ή απροσδόκητη υπνηλία
Αν πρόκειται να μην κοιμηθείτε καθόλου την νύχτα που έρχεται, λόγω νυχτερινής βάρδιας εργασίας
Αν θέλετε να συνηθίσετε τον οργανισμό σας να κάνει πλέον έναν σύντομο ύπνο κάθε μέρα.

Για να απολαύσετε στο έπακρο τα οφέλη ενός σύντομου ύπνου, ακολουθήστε τα εξής tips:


Μην παρατείνετε σε διάρκεια τους σύντομους ύπνους, η πιο ωφέλιμη διάρκειά τους είναι από 10 λεπτά έως μισή ώρα. Όσο περισσότερο κοιμάστε, τόσο πιο πιθανό είναι να αισθανθείτε νωθρότητα μετά.


Πάρτε έναν υπνάκο αρκετά νωρίς το μεσημέρι, καθώς ένας ύπνος πιο αργά το απόγευμα ίσως επηρεάσει τον νυχτερινό ύπνο.


Επιλέξτε για τον ύπνο σας ένα χαλαρωτικό, ήσυχο και αρκετά σκοτεινό περιβάλλον, με θερμοκρασία δωματίου και όσο το δυνατόν λιγότερους περισπασμούς.


Μην αμελήσετε, μετά τον σύντομο ύπνο, να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να ξυπνήσει, προτού συνεχίσετε τις δραστηριότητες σας.

Καλή ξεκούραση!


Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν