Πρόσκληση σε τραπέζι

Η συνεύρεση γύρω από ένα τραπέζι αποτελεί μια μορφή ευτυχίας για πολλούς ανθρώπους, αφού η απόλαυση του γευστικού φαγητού συνδυάζεται με τη χαρά της καλής παρέας.

 

Αν ανήκετε στους τελειομανείς οικοδεσπότες που θέλουν να αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις σε κάθε καλεσμένο τους, ή σε αυτούς που θέλετε από καρδιάς να προσφέρετε την καλύτερη φιλοξενία σε κάθε καλεσμένο σας, μάθετε όλα τα μυστικά που θα κάνουν κάθε δείπνο σας αξέχαστο!

 

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Θα μπορούσατε να προσκαλέσετε τηλεφωνικά κάθε καλεσμένο σας, αλλά άλλη η χάρη μιας ψηφιακής πρόσκλησης, ειδικά τώρα που υπάρχουν τόσα δωρεάν εργαλεία, όπως το canva.com για να τη σχεδιάσετε μόνοι σας, εύκολα και γρήγορα.

Με αυτόν τον τρόπο, η πρόσκληση γίνεται πιο προσωπική και πρωτότυπη, αποτελώντας παράλληλα μια ευχάριστη έκπληξη για τους καλεσμένους.

Στην πρόσκληση πέρα από τα προφανή στοιχεία της ημέρας και ώρας, μπορείτε να προσθέσετε τι ένδυμα ενδείκνυται, αν το τραπέζι έχει κάποιο θέμα, αν η πρόσκληση αφορά σε ένα ή δύο άτομα και ό, τι άλλο θα θεωρούσατε χρήσιμο να το ξέρουν από πριν οι καλεσμένοι σας.

 

ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ

Αν θέλουμε να μιλήσουμε σωστά για την art de la table θα πρέπει να γράψουμε βιβλία, όπως έχουν ήδη γραφεί.

Εμείς θα μιλήσουμε για τα βασικά:

  • Τα πιρούνια τοποθετούνται στα αριστερά του πιάτου ενώ τα μαχαίρια μαζί με τα κουτάλια στα δεξιά του πιάτου.

  • Το μεγάλο πιρούνι είναι για το κυρίως πιάτο, το μικρό πιρούνι για τη σαλάτα.

  • Γενικά, προς τα έξω είναι το μαχαιροπίρουνο που θα χρησιμοποιήσουμε πρώτο, ανάλογα με το μενού. Aν σερβίρεται πρώτη μια σαλάτα, το μικρό πιρούνι θα είναι πρώτο προς τα έξω.

  • Η πετσέτα για τον κάθε καλεσμένο τοποθετείται στο κέντρο του κυρίως πιάτου.

  • Το ποτήρι του νερού τοποθετείται ακριβώς πάνω από το μαχαίρι. Το ποτήρι του κρασιού τοποθετείται δίπλα στο ποτήρι του νερού, πάνω από τα κουτάλια. 

 

Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ

Σκεφτείτε το θέμα του τραπεζιού σας.

Αν θέλετε π.χ. ένα καλοκαιρινό θέμα, σίγουρα θα προσθέσετε λίγα κοχύλια σε σημεία του τραπεζιού.

Αν το στήσιμο είναι πιο χαλαρό, τότε ανεπιτήδευτα λουλούδια του αγρού σε ένα μεγάλο ποτήρι θα συνοδέψουν υπέροχα τη deco άποψη του τραπεζιού. Αν το τραπέζι είναι πιο επίσημο, τότε η ανθοσύνθεση θα πρέπει να είναι πιο μελετημένη και βαλμένη μέσα σε ένα εντυπωσιακό βάζο.

Μικρά ρεσώ ή φαναράκια προσθέτουν στην ατμόσφαιρα.

Η ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ

Στην Έπιπλο Κύρου σχεδιάζουμε σετ τραπεζαριών ιδανικά στο να αναδείξουν το στήσιμο του μενού σας και να κάνουν κάθε καλεσμένο σας να νιώσει άνετα.

 

Επιλέξτε αυτή που ταιριάζει στη δική σας αισθητική και χαρείτε τη διαχρονικά με τους συνδαιτημόνες σας. Οι τραπεζαρίες μας αποτελούν την καλύτερη βάση για όσους αγαπούν την τέχνη του τραπεζιού.

 

ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Έχετε σκεφτεί τι θα προσφέρετε και με ποια σειρά στους καλεσμένους σας; Φτιάξτε ένα ολοκληρωμένο μενού με φιλοσοφία, που θα δένει από την αρχή ως το τέλος.

Αν δεν έχετε ξανακάνει κάποιο πιάτο, καλύτερα να το δοκιμάσετε τουλάχιστον μια φορά, πριν το μαγειρέψετε για τους καλεσμένους σας.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό, να ρωτήσετε τους καλεσμένους σας για τυχόν αλλεργίες τους ή φαγητά που δεν τους αρέσουν ή αποφεύγουν λόγω ιδεολογίας. Έτσι θα αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις για εσάς και για αυτούς.

 

ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Το mix & match είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά στους καλεσμένους σας. Προσπαθήστε σε κάθε τραπέζι να καλείτε ανθρώπους που νιώθετε πως ταιριάζουν και που έχουν κοινά θέματα προς συζήτηση.

Για παράδειγμα, καλύτερα να μην καλέσετε τη ξινή θεία σας – αυτό ισχύει μάλλον για κάθε τραπέζι- και ταυτόχρονα τη νέα σας συνάδελφο, που έχει χόμπι τη yoga. Δύσκολα θα ταιριάξουν.

Από την άλλη, είναι ωραία να είναι καλεσμένοι στο τραπέζι σας τόσο άνθρωποι που γνωρίζονται ήδη και έχουν καλή χημεία μεταξύ τους, αλλά και κάποιοι καινούριοι άνθρωποι που θα φέρουν το δικό τους φρέσκο αέρα.

 

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ

Καταρχάς, δεν ξεχνάμε: πολιτικά, θρησκευτικά και αθλητικά θέματα καλύτερα να αποφεύγονται στο τραπέζι, εκτός αν οι καλεσμένοι σας είναι ομοϊδεάτες και η κουβέντα ρέει ευχάριστα.

Σκεφτείτε κάποια θέματα συζήτησης που θα έχετε πρόχειρα, σε περίπτωση που η ατμόσφαιρα γίνει αμήχανα σιωπηλή.

Αν ξέρετε π.χ. πως δύο τουλάχιστον άτομα ασχολούνται με την ορειβασία, αλλά δεν το ξέρουν ο ένας για τον άλλον, ρίξτε το στην κουβέντα. Ή έχετε στο μανίκι σας κάποια ευχάριστα θέματα από την επικαιρότητα, που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν την ομήγυρη, ειδικά αν είναι θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Αν πάλι, το κλίμα στο τραπέζι είναι ευχάριστο από μόνο του, απολαύστε τις στιγμές μαζί με τους καλεσμένους σας.

Μην ξεχνάτε, επίσης, τα συχνά τσουγκρίσματα με ωραίες ευχές που ανεβάζουν εγγυημένα το κέφι όλης της παρέας.

 

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΔΩΡΑΚΙΑ

Σκεφτείτε μικρά δωράκια που να ταιριάζουν στους καλεσμένους σας.

Θα μπορούσε να είναι κάτι κοινό για όλους, να διαφοροποιείται ανά φύλο ή να είναι κάτι ξεχωριστό για τον καθένα.

Το δώρο θα λειτουργήσει ως ένα μοναδικό σουβενίρ των στιγμών που περάσατε μαζί.

 

ΣΑΒΟΥΑΡ ΒΙΒΡ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ

Αν είστε εσείς καλεσμένοι σε ένα γεύμα ή δείπνο φροντίστε:

  • να είστε συνεπής

  • να επιλέξετε ένα κατάλληλο δώρο για την περίσταση

  • να πάρετε μαζί σας την καλή σας διάθεση

 

Επίσης, αν είστε καλεσμένοι σε ένα γεύμα ή δείπνο αποφύγετε:

  • να μονοπωλείτε την κουβέντα

  • να μιλάτε ενώ μασάτε ακόμα το φαγητό σας

  • να τσιμπολογάτε από τα πιάτα με τα χέρια

  • να φυσάτε τη μύτη σας

  • να κοιτάτε το κινητό σας, εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη

 

Στο blog της Έπιπλο Κύρου βάζουμε συχνά στο τραπέζι το σημαντικό ζήτημα της φιλοξενίας, που αναδεικνύεται χάρη στις λεπτομέρειες. Αν βρήκατε νόστιμα τα μυστικά μας, κάντε μας like και μοιραστείτε τη γεύση του άρθρου μας με τους φίλους και φίλες σας.

 


Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν