“Καληνύχτα, μωρό μου!”

Το αγγελούδι σας ξύπνησε ΠΑΛΙ; Η’ δυσκολεύεται ΞΑΝΑ να κοιμηθεί;

Οι αιτίες ενδέχεται να είναι πολλές και διαφορετικές.
Ας βρούμε τι μπορεί να ευθύνεται, ώστε να παραδοθεί στην αγκαλιά του Μορφέα…!


Φταίνε οι κολικοί;
Οι κολικοί, κυρίως μέσα στο πρώτο τρίμηνο ζωής του βρέφους, είναι από τις πλέον συνηθισμένες αιτίες, που διαταράσσουν τον ύπνο του και δεν το αφήνουν να χαρεί το βρεφικό στρωματάκι του. Είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και λίγο μετά την πρώτη εβδομάδα ζωής, ενώ συνήθως υποχωρούν τον τρίτο μήνα – σπανιότερα μπορεί να διαρκέσουν έως τον 6ο μήνα. Πώς θα καταλάβετε ότι το μωράκι σας έχει κολικούς; Αν κλαίει λίγο έπειτα από γεύμα κάποιες ώρες της ημέρας, οι οποίες, μάλιστα, ενδέχεται να είναι και συγκεκριμένες – συνήθως αργά το απόγευμα ή το βράδυ για μια έως τρεις ώρες. Αν, μάλιστα, παρατηρήσετε πως ενώ κλαίει, τραβάει τα ποδιά του προς την κοιλίτσα του, σφίγγει τα χέρια του και κοκκινίζει το πρόσωπο του, τότε κατά πάσα πιθανότητα υποφέρει από κολικούς στο εντεράκι του και πολύ δύσκολα θα μπορείτε να το ηρεμήσετε και να το ανακουφίσετε. Χρειάζεται, ωστόσο, ψυχραιμία, και να θυμόμαστε ότι πρόκειται για φαινόμενο παροδικό και εξαιρετικά συχνό στα μωρά, ενώ δε έχει καμία επίπτωση στην υγεία τους.

Τρόποι να το χαλαρώσετε, για να κοιμηθεί:
• Δώστε του να πιει λίγο χαμομηλάκι
• Ξαπλώστε το μπρούμυτα στην αγκαλιά σας, ώστε τα γόνατά σας να πιέζουν την κοιλίτσα του
• Σιδερώστε ένα στεγνού πανάκι και βάλτε στην κοιλιά του
• Κρατήστε το αγκαλιά και περπατήστε μέσα στο σπίτι ή κινηθείτε μαζί στον ρυθμό απαλής μουσικής, που μπορεί να έχει καθησυχαστική επίδραση στο μωράκι
• Συζήτησε με τον παιδίατρο το ενδεχόμενο να του αλλάξετε γάλα, αν το μωρό σας δεν θηλάζει.

Φταίνε τα δοντάκια;
Μεταξύ 5 μηνών και ενός έτους, τα δοντάκια, που ετοιμάζονται να βγουν, προκαλούν ερεθισμό στα τρυφερά ούλα του μωρού. Τα συμπτώματα, που προμηνύουν την εμφάνιση ενός δοντιού, ποικίλουν ανάλογα με το παιδί, καθώς σε κάποια ενδέχεται η οδοντοφυΐα να είναι λιγότερο επώδυνη και σε άλλα όχι. Συνήθως, συμπτώματα, όπως γκρίνια, εκνευρισμός, ανορεξία, ανησυχία στον ύπνο, μπορεί να συνδέονται με την Ανατολή των δοντιών. Ακόμα μια ένδειξη ότι το μωράκι σας βγάζει δόντια, είναι ότι θα έχει την τάση να βάζει τα χέρια ή διαφορά αντικείμενα στο στόμα του. Καλό θα ήταν επίσης, να θυμάστε πως τα συμπτώματα ίσως ξεκινήσουν και έναν μήνα ή και περισσότερο από την Ανατολή του κάθε δοντιού.

Πώς να το ανακουφίσετε, για να κοιμηθεί.
• Τρίψτε με το δάχτυλό σας τα ούλα του μωρού, με ειδικό για την περίπτωση αυτή οδοντικό gel, που θα σας συστήσει ο παιδίατρος.
• Βάλτε πάνω στα ούλα του ένα οδοντικό παιχνίδι (χωρίς υγρό και όχι πλαστικό pvc), το οποίο έχετε αφήσει αρκετή ώρα στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη), καθώς το κρύο ανακουφίζει τα πονεμένα ούλα του μωρού.
• Κρατήστε το αγκαλίτσα, αποφεύγοντας να ανάψετε τα φώτα, ώστε να μη διεγείρετε τις αισθήσεις του. Να θυμάστε πως είναι σημαντικό να είστε εσείς πρώτα ήρεμοι, ώστε να νιώσει και το μωρό σας ότι είστε εκεί γι’ αυτό!

Μήπως πεινάει;
Οι κύκλοι ύπνου για το νεογέννητο μωρό στην αρχή είναι σύντομοι, πράγμα που σημαίνει ότι ξυπνάει κάθε δυο με τρεις ώρες, και η πιο συχνή αιτία είναι ότι το μωρό σας πεινάει και χρειάζεται τροφή. Στην αρχή, η διαδικασία είναι ότι το ταΐζουμε όσο ζητάει, περίπου ανά τρίωρο δηλαδή. Όσο μεγαλώνει, το διάστημα ανάμεσα στο τελευταίο γεύμα της ημέρας και το πρώτο μεταμεσονύκτιο μεγαλώνει.
Γύρω στις 6 μήνες, ένα μωράκι, που έχει γεννηθεί με φυσιολογικό βάρος, μπορεί να κοιμηθεί και για 9 συνεχόμενες ώρες, χωρίς να ζητήσει να ταϊστεί στη διάρκεια της νύχτας. Σημάδια, που μπορεί να δείχνουν πως το μωρό θα χρειαστεί να το ταΐσετε τη νύχτα, είναι να θηλάζει λίγο, να μην τελειώνει το γάλα στο μπουκάλι του ή να το παίρνει ο ύπνος ενώ το ταΐζετε. Ενδέχεται, επίσης, αν το θηλάζετε, να μην επαρκεί για εκείνο η ποσότητα γάλακτος, που καταναλώνει, και να χρειάζεται συμπλήρωμα.
Γάλα, ένα χαλαρωτικό ρόφημα
Ένα ποτήρι γάλα, πριν κοιμηθεί το παιδί, εξασφαλίζει χαλάρωση και ηρεμία. Πιο συγκεκριμένα, η διάσπαση των πρωτεϊνών του γάλακτος δημιουργεί πεπτίδια με αναλγητικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Επίσης, οι πρωτεΐνες του γάλακτος σε πολύ μεγάλο βαθμό περιέχουν γλουταμίνη, ένα αμινοξύ ιδιαίτερα πολύτιμο στη χαλάρωση, όπως και τη λακτόζη, που προστατεύει το παιδί από την υπογλυκαιμία για όλες τις ώρες που κοιμάται και παραμένει χορτασμένο έως την ώρα του επόμενου γεύματος. Γι’ αυτό και η επιλογή του ως το τελευταίο γεύμα της ημέρας είναι, σε κάθε περίπτωση, ιδανική για να απολαύσει έναν τέλειο ύπνο στο βρεφικό στρωματάκι του.


Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν