Το κλίμα αλλάζει… τις συνήθειές μας στο σπίτι!

 

Δεκαετίες ολόκληρες ακούγαμε από τους ειδικούς ανά τον κόσμο για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, για την ανάγκη να προστατεύσουμε τον πλανήτη, αλλάζοντας τις νοοτροπίες και τις συνήθειές μας.

Πλέον δεν ακούμε μόνο για την κλιματική αλλαγή, τη ζούμε! Ακραίες καιρικές συνθήκες, πλημμύρες, φωτιές, ακόμα και μικροί ανεμοστρόβιλοι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην Ελλάδα, κάτι που μέχρι πρότινος βλέπαμε αποκλειστικά στις ειδήσεις και το παρατηρούσαμε ως φαινόμενο εξωτικό.

Η ανάγκη να αλλάξουμε τώρα έγινε απαίτηση.

Το περιβάλλον είναι ο μεγάλος, υπέροχος κήπος μας, εκεί που παίρνουμε τις ανάσες που τόσο χρειαζόμαστε, και δεν είναι ποτέ αργά να φροντίσουμε για αυτό, δίνοντάς του όλη την προσοχή και την αγάπη μας.

Άλλωστε, συχνά, είναι αυτά τα μικρά, σταθερά βήματα, οι μικρές αλλαγές που φέρνουν τα πιο μεγάλα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ξεκινώντας από τις καθημερινές συνήθειές μας στο σπίτι, έχουμε τη δύναμη να επηρεάσουμε θετικά τις κλιματικές εξελίξεις.

Γιατί, φανταστείτε αν όλος ο κόσμος έκανε αυτά τα μικρά βήματα, πόσο καλύτερος τελικά θα ήταν ο κόσμος μας;

Στην Έπιπλο Κύρου πάντα προσέχουμε τις λεπτομέρειες, γιατί ξέρουμε πόσο σημαντικές είναι στο σύνολο των πραγμάτων, και ότι αυτές είναι που κάνουν τη ζωή μας πιο πολύτιμη, όμορφη και ποιοτική.

Μικρές κινήσεις, μεγάλες αλλαγές. Ήρθε ο καιρός, δεν νομίζετε;

 

ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ

Το νερό, αυτό το απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή μας, κάνει την καθημερινότητά μας πιο αναζωογονητική, πιο καθαρή, πιο δροσερή, ειδικά την καλοκαιρινή εποχή.

Και, όμως, υπάρχουν πολλά σημεία στον πλανήτη που ήδη ζουν τη στέρησή του, λόγω έντονης λειψυδρίας.

Σκεφτείτε πόσο συχνά όλοι μας αφήνουμε τη βρύση ή το λάστιχο να τρέχουν, χωρίς κανένα λόγο. Σκεφτείτε το πρωινό και το βραδινό βούρτσισμα των δοντιών. Εσείς, άραγε, κλείνετε τη βρύση όσο βουρτσίζετε τα δόντια σας;

Μια καλύτερη ρύθμιση για αυτόματο πότισμα, μια προσοχή παραπάνω όταν πλένουμε τα φρούτα και λαχανικά μας, μια σκέψη παραπάνω κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το νερό, αρκούν για να δώσουν μεγαλύτερη παράταση ύπαρξης, στο φυσικό στοιχείο που τόσο χρειαζόμαστε, αφού στην τελική από αυτό αποτελούμαστε κατά κόρον, εμείς και ο πλανήτης μας.

 

ΧΡΗΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Το ρεύμα κινεί τη ζωή μας, είναι αλήθεια. Αλλά ποιος θα άφηνε τη μηχανή του αυτοκινήτου του ανοιχτή, όσο δεν κινείται με αυτό;

Το ίδιο ισχύει και για το ρεύμα.

Γιατί ο αποχυμωτής να είναι στην πρίζα, όταν δεν το χρησιμοποιούμε; Γιατί το φως της κουζίνας να είναι αναμμένο, όταν έχουμε φύγει από αυτή; Γιατί, να χρησιμοποιούμε παλιάς τεχνολογίας λάμπες, όταν οι καινούριες εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα στην τσέπη μας;

Ερωτήματα απλά, αλλά οι απαντήσεις τους είναι αυτές που θα βελτιώσουν τη ζωή μας, και θα μας βγάλουν αμέσως από την πρίζα… με μία κίνηση!

 

ΧΡΗΣΗ AIR CONDITION

Οι χειμώνες έχουν γίνει τόσο ψυχροί και τα καλοκαίρια τόσο θερμά, που έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να διανοηθούμε την καθημερινότητά μας στο σπίτι ή τη δουλειά μας, χωρίς air condition.

Χρησιμοποιούμε, όμως, το air condition με τρόπο λογικό;

Το βάζουμε σε μια θερμοκρασία φυσιολογική, ή π.χ. το καλοκαίρι δημιουργούμε τόσο ψυχρό κλίμα στο σπίτι μας, σχεδόν πολικό, που είναι ιδανικό για τα αγαπημένα μας ζώα, τις αρκούδες, και όχι για το δικό μας οργανισμό;

Υπάρχουν ακόμα, ευτυχώς, κάποιες μέρες που δεν είναι ούτε πολύ ζεστές ούτε πολύ κρύες, μέρες που μπορούμε να νιώσουμε καλά σε ένα χώρο, χωρίς τη χρήση του air condition.

Και, όμως, πόσοι από εμάς δεν το ανάβουμε απλά από συνήθεια; Ίσως τώρα την επόμενη λίγο ζεστή μέρα του καλοκαιριού να μην πατήσουμε παρορμητικά το on στο air-condition, αλλά να ανοίξουμε απλώς τα παράθυρα, για να γίνει ρεύμα ή να βάλουμε να δουλεύει ο ανεμιστήρας οροφής, που έχει ξαναέρθει στη μόδα και είναι πολύ πιο φιλικός στο περιβάλλον.

 

ΧΑΜΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ

Ποιος θα το πίστευε ότι το να αλλάξουμε τη θερμοκρασία που πλένουμε τα ρούχα μας, μπορεί να κάνει τη διαφορά; Και όμως, οι πολυεθνικές εταιρείες που δημιουργούν τα απορρυπαντικά φροντίζουν πια ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να προσφέρουν την άψογη καθαριότητα για τα ρούχα και τα λευκά σας είδη, στους 30⁰ ή το πολύ 40⁰. Γιατί, ακόμα και αυτές ξέρουν, ότι αυτή η αλλαγή στο διακόπτη μπορεί να κάνει ξεκάθαρα τη διαφορά!

ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια βήματα όσον αφορά στη χρήση του πλαστικού, που είχε κατακλύσει πλέον το σπίτι μας, τους δρόμους μας, τη φύση μας (το τελευταίο από την κακή συνήθεια να πετάμε όπου βρούμε τα πλαστικά σκουπίδια μας).

Εκπαιδευτήκαμε αλλιώς και αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τις πάνινες τσάντες για τα ψώνια από το supermarket, να παίρνουμε το ίδιο επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι για τον καφέ μας, να προτιμούμε το ξύλινο καλαμάκι από το πλαστικό.

Αυτές οι συνήθειες αποτέλεσαν σοβαρές πολιτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, των πιο μεγάλων εταιρειών όλου του κόσμου.

Οι υψηλής αισθητικής προτάσεις σε επαναχρησιμοποιούμενα ή ανακυκλώσιμα προϊόντα είναι τόσο πολλές, που δεν έχουμε πια καμία δικαιολογία να επιμείνουμε στο πλαστικό. Δεν είναι καν όμορφο!

 

Αλλά δεν είναι μόνο το πλαστικό.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι τα second hand ρούχα έχουν γίνει κυρίαρχη τάση στη μόδα, όπως και οι επιδιορθώσεις στα έπιπλα που αγαπάμε – μια από τις υπηρεσίες της Έπιπλο Κύρου.

Αυτές οι επιλογές μας, με τις οποίες αποφεύγουμε συνειδητά την αλόγιστη, καταναλωτική σπατάλη, δεν δίνουν μόνο ζωή στο στιλ και την αισθητική μας, αλλά μια ουσιαστική δεύτερη ζωή στον πλανήτη μας.

 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ

Ζούμε ανάμεσα σε δάση ή επισκεπτόμαστε δάση; Ξέρουμε πια τι να κάνουμε.

Υπάρχει συνεχής και αναλυτική ενημέρωση για τις μέρες που υπάρχει κίνδυνος για φωτιά, για τις εποχές που δεν πρέπει να κάψουμε κάτι στον κήπο μας, για τις εποχές που πρέπει να κλαδέψουμε τα δέντρα μας για να έχουν απόσταση μεταξύ τους και από το μπαλκόνι μας.

Ξέρουμε πια τα πάντα, μένει μόνο να τα κάνουμε πράξη.

Γιατί το να ζούμε στη φύση δεν αποτελεί μόνο την απόλυτη χαρά, αλλά και μια τεράστια ευθύνη, για τη φροντίδα της, για την ίδια της την ύπαρξη.

Ας αλλάξουμε συνήθειες, και είναι σίγουρο, ότι θα αλλάξει ξανά και το κλίμα, αυτή τη φορά υπέρ μας!

 

Στο blog της Έπιπλο Κύρου το έχουμε φυσικό να αγαπάμε το περιβάλλον. Γι’ αυτό, όπως δημιουργούμε τις καλύτερες ιδέες στα έπιπλα για τη βελτίωση της ζωής στο σπίτι μας, έτσι δεν θα στερέψουμε ποτέ από προτάσεις για το πώς να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας στο μεγάλο μας σπίτι, τον πλανήτη μας!

 


Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν